На всеки се е случвало да сдобие с нов чифт обувки,

...
На всеки се е случвало да сдобие с нов чифт обувки,
Коментари Харесай

Трикове, с които неудобните обувки ще ни лепнат

На всеки се е случвало да снабди с нов чифт обувки, които обаче след това се оказва, че не пасват добре крайници му. Стягат прекомерно доста, притискат прекомерно пръстите - какъвто и тъкмо да е дискомфортът, той може даже да ни откаже да носим по този начин мечтаните обувки.

За благополучие има някои малки трика, които могат да ни оказват помощ да нагодим обувките си по този начин, че да паснат добре на размера на нашите стъпала. Или просто казано - да ги разтегнем. Разбира се, това може да е единствено при положение, че имаме потребност единствено от няколко милиметра повече разстояние, което ще докара до по този начин мечтаното улеснение.

Преди всичко би трябвало да вземем предвид материалите, от който обувките са направени. Ако съдържат напълно естествени като кожа или плат, може повлияем в известна степен на размера. При обувките, направени от полиуретан и други синтетични материали, задачата е по-трудна, защото те са склонни да се свиват до първичния си размер с течение на времето.

За да отпуснем кожените обувки, задоволително е да имаме под ръка сешоар и дебели чорапи. Чорапите се поставят на краката и дружно с тях, даже и да е мъчно, се опитваме да влезем в тесните обувките. След това е задоволително да насочим струята на сешоара, настроена на междинна температура, към най-проблемните места. Изчакваме известно време, до момента в който усетим, че обувката е леко омекнала и надлежно по-добре пасва на крайници ни.

Вариант за разпределяне е и използването на лед. Той може да бъде също толкоз ефикасен, колкото и топлината. Достатъчно е да напълним отчасти дребна найлонова торбичка с вода и да я сложим навътре в обувката. И в този тип я слагаме във фризера. Преобразувайки се в лед, водата притиска кожата и я последователно я уголемява.

Ако постоянно имаме проблеми с недобре пасващи обувките, може да прибегнем и до т.нар. носилка за обувки, поучават от Real Simple. Представлява механично устройство от пластмаса, метал или дърво със специфична ръкохватка и оказва помощ както за разширение, по този начин и за разпъване на дължината на обувките.

Носилката се слага в обувката по този начин, че да прилегне компактно във вътрешността ѝ. Дръжката се завърта и стяга дотолкоз, доколкото самата обувка разрешава и по този начин се оставя в интервал от шест до осем часа. Ако се окаже, че това не е задоволително, дръжката може да се завърти още няколко пъти - до реализиране на желания резултат. Може да повтаряме процеса толкоз, колкото е належащо.

И в случай че опитаме всички вероятни разновидности в домашни условия и въпреки всичко обувките ни не са по този начин комфортни, както ни се желае, може да прибегнем до помощта професионално обущарско ателие. Особено пък в случай че става въпрос за изключително безценен или специфичен чифт в действителност е по-добре да не опитвам и да се доверим на уменията хората, които се занимават профилирано с това. Те знаят тъкмо по какъв начин да раздължен обувките, тъй че да ни паснат идеално, написа lifestyle.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР